17-03-2020 | Администратор |

Уважаеми ученици и родители,

Във връзка с обявеното извънредно положение в България и отменените учебни часове в училищата,‭ ‬в периода‭ ‬16-27‭ ‬март 2020г.,‭ ‬ще бъде въведено дистанионно обучение за учениците. Това не е грипна ваканция – грипната ваканция свърши!

На първо място,‭ ‬отменянето на часовете в училище се прави,‭ ‬за да се избегне масово заразяване на децата с коронавируса Covid-19 и да се предотврати събиране на много хора на едно място,‭ ‬което би могло да доведе до масово заразяване.‭ ‬Затова децата не трябва да се събират на групи (което важи и за родителите),‭ ‬а вместо това могат да комуникират помежду си по електронни канали,‭ ‬напр.:‭ ‬телефон,‭ ‬имейл,‭ ‬вайбър,‭ ‬скайп, фейсбук/messenger и др.‭ Би било от голяма полза всяка вечер родителите да преглеждат работата през деня, за да дисциплинират децата още в първите дни!

Дистанционното обучение е предвидено да започне със задачи,‭ ‬упражнения и указания за самоподготовка,‭ ‬без да се изучава нов материал.‭ ‬В това се включва:

  • изпращане на файлове;
  • изпращане на линкове‭ (‬адреси‭) ‬към уроци,‭ ‬системи за обучение и системи за тестове,‭ ‬за самостоятелна работа‭;
  • комуникация по телефон, имейл,‭ ‬‬вайбър,‭ скайп,‭ ‬фейсбук/messenger и други.

Впоследствие най-вероятно ще се премине към дистанционно преподаване на нови уроци.

Планът за тази седмица за обучение на учениците е следният:

  • ще бъдат изпратени инструкции за самоподготовка
  • учениците ще прегледат материалите и самостоятелно‭ (‬или с родител‭) ‬ще ги прегледат
  • ще бъдат насрочени конферентни разговори с всички деца,‭ ‬по време на които учениците ще могат да задават въпроси и да затвърдят наученото.‭  ‬По време на конферентните разговори,‭ ‬би могло да се правят устни упражнения с отговори на въпроси,‭ ‬но това също зависи от броя на учениците,‭ ‬качеството на връзката и др.‭ ‬фактори.‭
  • ще бъдат изпращани задачи,‭ ‬тестове и домашна работа за самоподготовка,‭ ‬като учениците трябва да ги изпълнят/решат и да върнат резултатите по предвидения начин‭ (‬ще бъде указано‭)‬.‭ ‬Родителите трябва да следят и да помогнат на децата да попълнят и изпратят домашните задачи,‭ ‬поне до момента,‭ ‬в който децата могат да ги изпращат успешно самостоятелно.
  • при затруднения във връзката, учителите ще правят допълнителни усилия и ще вложат допълнително време за указване на ред за самоподготовка за ученици, които поради технически причини не успеят да се включат.

Oсновната цел е да обхванем повече ученици и да ги обучим за дистанционна и самостоятелна работа‭ (‬или заедно с родителите в първите‭ ‬1-2‭ ‬седмици‭)‬.

За ученици, които не успеят да се включат активно в дистанционното обучение (те са малцинство), ще бъде взето допълнително решение от Министерството на образованието и науката.

Ако имате въпроси – звънкайте на класен ръководител!

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!